Nederlands Kampioenschap (NK) Gazonmaaierrace. Het is de schuld van frikandellen dat ik aan dit project ben begonnen. Het is allemaal de schuld van de frikandel dat ik aan dit project ben begonnen.
Maar misschien moet ik dat uitleggen. Het is een kleine twintig jaar geleden dat ik het nieuwsprogramma ‘Hart van Nederland‘ op televisie voorbij zag komen.
 Hart van Nederland was het eerste nieuwsprogramma dat de nadruk legde op nieuws uit de regio.

Nederlands Kampioenschap

In de uitzending die ik zag was er aandacht voor een Nederlands kampioenschap. En niet zomaar een kampioenschap. Het was het NK frikandellen eten. Gefascineerd keek ik hoe de deelnemers de ene na de andere frikandel wegwerkten en alles nog binnen hielden ook. Maar dat was dan ook een vereiste om kampioen te kunnen worden.

Fotoserie

Na het zien van het item vroeg ik me af of er meer van dit soort kampioenschappen waren en het leek me meteen een goed idee voor een fotoserie. Maar ja, een idee blijft maar een idee als je geen actie onderneemt. Aan het begin van ieder jaar dacht ik eraan, maar dan was het te laat om te beginnen. Je moet eerst goed onderzoek doen, onderwerpen zoeken, plannen. Dat was best lastig. Google bestond nog niet. Sterker: internet stond nog in de kinderschoenen.

Jubileum

Toch bleef het knagen. Het was een te mooi onderwerp om te laten liggen en uiteindelijk ben ik er toch mee aan de slag gegaan. Omdat ik dit jaar mijn vijfentwintigjarig jubileum vier als fotograaf en ondernemer, leek het me een mooi moment om te starten. Eind vorig jaar ben ik gaan plannen en begin dit jaar ben ik begonnen met de fotografie en de tekst.

Topprestatie

Hoewel het vooraf misschien lijkt alsof ieder NK alleen om de lol gaat, is de praktijk vaak anders. Oké, de bubbelvoetballers en woksleeërs doen meestal niet mee om een topprestatie neer te zetten, maar een deelnemer aan het NK Survivalrun bedrijft gewoon topsport en een biertapper levert echt vakwerk.

Te groot voor Nederland

Er staat overigens geen fotoreportage in het boek over het NK Frikandellen eten. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een WK en paste daarom niet meer helemaal in dit concept. Helaas, maar zo kan dat gaan. Het frikandellen eten is te groot geworden voor Nederland.