Origineel vaderdagcadeauEen origineel vaderdagcadeau kopen valt niet mee. Waarschijnlijk heeft ook jouw vader inmiddels voldoende sokken en stropdassen en is hij al jaren geleden gestopt met roken, dus een asbak kleien heeft dan ook weinig zin. Maar wat geef je dan wel?

Vaderdag is bedoeld om vaders te eren. Zij worden op de derde zondag van juni in het zonnetje gezet door hun kinderen. Vaderdag is echter niet alleen bedoeld voor vaders, maar voor iedereen die zich als een echte vader gedraagt. Dat kan ook een stiefvader of oom zijn.

Oorsprong vaderdag

Net als Moederdag, is Vaderdag komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Sanora Smart Dodd luisterde in 1909 naar een moederdagpreek maar zelf was ze opgevoed door haar vader William Smart, een oorlogsveteraan die nadat zijn vrouw stierf zijn zes kinderen alleen opvoedde. Sanora wilde haar vader laten weten hoe speciaal hij voor haar was en tegelijkertijd aangeven dat vaders zich meer met de opvoeding van hun kinderen zouden moeten bemoeien.

Derde zondag in juni

Omdat Sanora’s vader in juni was geboren, koos ze ervoor om de eerste (officieuze) Vaderdag in juni te houden. In 1924 riep de Amerikaanse president Calvin Coolidge de bevolking op om voortaan alle vaders eer te betuigen op een speciaal daarvoor gekozen dag, maar pas in 1966 werd de derde zondag in juni uitgeroepen tot Nationale Vaderdag.

Nut van Vaderdag

Vaderdag was niet meteen een doorslaand succes. De rol van de vader was in die tijd anders dan nu. Waar moeders het hele jaar door voor de kinderen en het huishouden zorgden en daardoor wel een vrije zondag in het jaar verdienden, bemoeiden vaders zich totaal niet met het huishouden. Dus wat was het nut van Vaderdag? Inmiddels is de rol van de vader anders. Vaders hebben vaak een even belangrijke rol als moeders als het gaat om het huishouden en de opvoeding van kinderen en mede daardoor is Vaderdag inmiddels een net zo belangrijke feestdag als Moederdag.

Discussies

Toch zijn er tegenwoordig ook discussies omtrent het vieren van Vaderdag. Begrijpelijk, want het is niet voor iedereen een feestelijke dag. Denk aan kinderen die om wat voor reden dan ook geen vader meer in hun leven hebben. Of kinderen met twee moeders. Voor hen is een dag knutselen aan een cadeautje misschien geen feestje. Maar ook voor volwassenen kan het pijnlijk zijn: de vader die zijn kinderen niet mag zien. En hoe oud je ook bent, wanneer je geen vader meer hebt blijft het toch een beetje een moeilijke dag.

Herdenken

Wanneer je geen vader meer hebt is het ook een mooi moment om hem te herdenken. Zelf doe ik dat ook. Mijn vader overleed 24 jaar geleden en hoewel ik vaak aan hem denk, blijven zijn verjaardag en Vaderdag toch speciale dagen. Ik denk terug aan wat hij voor mij heeft betekend en kan gerust zeggen: zonder hem was ik geen fotograaf geworden. Mijn eerste foto’s maakte ik met zijn camera, samen met hem kocht ik mijn eerste doka-spullen en hij leerde me hoe ik een filmpje moest ontwikkelen en afdrukken.

Ode aan alle vaders

Dat het boek ‘De Zege in Zicht‘ er is gekomen, dank ik dus eigenlijk ook aan hem. Stiekem is het een ode aan hem, maar eigenlijk aan alle vaders. Vaders zijn toch vaak onze eerste helden. Vaders kunnen alles, zijn de beste in wat ze doen. Eigenlijk zijn vaders onze echte kampioenen.

Eer hem als een kampioen

Dus mijn advies aan iedereen die een fijne vader heeft: besef dat je een bevoorrecht mens bent, bezorg hem een mooie Vaderdag, eer hem als een kampioen. Hij is tenslotte de beste vader van de wereld. Wat voor cadeau je hem dan geeft, maakt eigenlijk niet uit. Als hij nog sokken en stropdassen kan gebruiken: prima. Het gaat om het gebaar.

Origineel vaderdagcadeau

Maar als je echt wilt laten weten dat hij jouw kampioen is, dan is het fotoboek ‘De Zege in Zicht’ misschien een origineel vaderdagcadeau. Het fotoboek over bijzondere Nederlandse kampioenschappen, zal hem verrassen, ontroeren en aan het lachen brengen. Nog leuker is het dan om het boek te personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld een foto van jezelf,  van je vader of een foto van jullie samen in de binnenkant van de omslag plakken. Mooie tekst erbij en je vader heeft een cadeau waar hij nog jaren plezier aan zal beleven.

Het boek is te koop bij de betere boekhandel, Bol.com en via deze website.

Fijne Vaderdag!

Gerrit

 

Dat vind mijn vader leuk!